80 ANYS D'UN FINAL D'ETAPA

80 ANYS D

El Mirador. La revista del Pla de l'Estany
núm.24, setembre de 2007

Aquest mes es compleixen 80 anys d'un esdeveniment que va concentrar tot Banyoles a la Plaça dels Turers: l'arribada d'una etapa de la Volta Ciclista a Catalunya.

Feia poc mes d'un any de la creació del Club Natació Banyoles, quan la seva junta s'involucrà a participar en l'organització d'un final d'etapa de la IX Volta Ciclista a Catalunya. Aquesta prova, organitzada per la U.E.Sants i que recorria bona part de la geografia catalana, va arribar a Banyoles, l'1 de setembre de 1927, en una etapa de 122 km. de recorregut i que portà els corredors des de Vic fins la nostra ciutat.

L'arribada d'aquesta prova a Banyoles, que guanyà Couvelier, va ser un èxit, tant pel que fa al públic com a l'organització. Aquella nit però, alguns dels ciclistes es van haver de llevar per anar a apagar foc en unes quadres del nº 11 del carrer de la Rambla; no hi hagueren desgràcies personals però vuit eugues hi deixaren la vida. I es que a part dels bombers que hi corregueren amb el carro de la bomba tirat per la força dels braços, s'hi varen afegir els veïns i els mateixos ciclistes que es posaren a fer la cadena per passar-se les galledes i cubells que s'omplien en una font veïna.

Al dia següent, desprès d'una nit moguda el grup de corredors deixà la nostra ciutat i marxà cap a Sant Feliu de Guixols, en un recorregut que al llarg dels seus 163 km els portà per Santa Pau, Olot, Besalú, Figueres, Castelló d'Empuries, Pals, Palatrugell, Palamós i San Feliu de Guíxols.

L'any següent, el 1928, s'organitzaria l'arribada de la X Volta Ciclista a Catalunya, concretament el final de la setena etapa que es va disputar entre Palafrugell i la nostra ciutat, d'on van sortir al dia següent en direcció a Gironella. Aquesta vegada, però, l'arribada del corredors coincidí amb les festes de Miànigues i els organitzadors per tal de fer mes lluïda les dues festes, van organitzar el final d'etapa a la Font de la Puda, de manera que el públic que s'hi va congregar van convertit ambdues festes en un gran èxit.

L'any 1944 Banyoles va ser una altra vegada final d'etapa, en una cursa que va tenir caràcter estatal com a conseqüència de II Guerra Mundial i que a Banyoles va guanyar l'Arturo Dorsè, en un apretat sprint en el que participaren entre d'altres en Dalmacio Langarica.

Tindríem que esperar quasi vint anys, fins el 14 de setembre de 1962, per tornar a veure un final d'etapa, la Setena etapa de la 42 Volta Ciclista a Catalunya, que es va disputar entre Argentona i Banyoles, i que va guanyar Juan Sanchez.

A la dècada següent, el 7 de maig de 1972, Banyoles es va convertir un altra vegada en final d'etapa però aquest cop de la 10ena etapa de la 27 Vuelta Ciclista a Espanya, que va dur els corredors directament des de Barcelona, i que va guanyar Domingo Perurena.

Al setembre de l'any 1987 una altra prova va fer que els banyolins es concentressin a l'estany a partir de les nou del matí, doncs es va dur a terme una etapa contra-rellotge de la 67 Volta Ciclista a Catalunya. Aquesta va ser una etapa que amb sortida i arribada al carrer de la Barca, portà als corredors al llarg de 27 km. de la nostra geografia i que va ser guanyada pel gallec Alvaro Pino. Per la tarda el corredors van abandonar la nostra ciutat, direcció Platja d'Aro, en la que va ser la darrera etapa d'aquesta Volta.

Per últim, el 22 de juny de l'any 1999, va acollir el final de la sisena etapa de la 79 Volta Ciclista a Catalunya, que va portar els corredors des del Masnou fins la nostra ciutat i d'aquesta fins a Andorra..

En aquests darrers 80 anys han estat 7 grans proves que han consolidat l'afecció de Banyoles cap aquest esport i cap a l'entitat que actualment està al capdavant: el Club Ciclista Banyoles, que enguany celebra el seu 50 aniversari.