Artículos - Entrevistas

ENTREVISTA A MARIO MOLA

ENTREVISTA A MARIO MOLA

CNB Revista d'informació al soci
núm.63, juliol 2018, pp.14-15.

Nascut a Palma de Mallorca el 23 de febrer de 1990, des de fa uns anys ha escollit Banyoles com un dels seus llocs d'entrenament.

A quina edat vas tenir el teu primer contacte amb el triatló?
A l'edat de 15 anys. Va ser el meu preparador físic de natació, que era triatleta, qui em va donar la oportunitat de provar-ho. Primer en una aquatló, natació i córrer, i després a poc a poc vaig anar introduint la bicicleta.
Com te n'adones que aquest pot ser el teu esport?
Al cap de poc temps d'entrar en el món del triatló, vaig tenir l'oportunitat de competir en diversos campionats d'Espanya i fins i tot en alguna prova internacional d'atletisme, una cosa que no havia aconseguit mai en natació tot i haver-li dedicat molt més temps i esforç. Així que a poc a poc, i de forma natural vaig veure que tenia molta més facilitat en la carrera a peu que en la natació, i el triatló em va permetre aprofitar ambdues disciplines.
La teva evolució creus que ha estat ràpida?
A estat un procés evolutiu que m'ha resultat relativament fàcil, ja que he gaudit molt en ell. Si tens la sort de trobar alguna cosa en què gaudeixis i a més se't dona bé, aleshores aquest procés sembla molt més ràpid – sempre i quan hi dediquis també moltes hores.
La duresa d'algunes proves, on incideixen més: en el cos o en el cap?
En les dues. En ser un esport de resistència s’ha d’entrenar molt i gran part d’aquest esforç i exigència física està en l’entrenament i no en la competició. Però el que si que és cert és que si físicament vas al 100%, mentalment has d’estar-hi també per rendir al màxim nivell.
Com ha de ser l'entrenament d'un triatleta per aconseguir un bon equilibri tant físic com mental?
És molt difícil mantenir-te tota una temporada de 9 o 10 mesos de competició si el cap no està al 100%, doncs és un esport que requereix de molta disciplina i sacrifici, per això el secret està en gaudir-ne dia a dia, tot i que sempre has de tenir algú al darrera que et pugui reconduir i que t’ajudi a superar els moments complicats, ja que tots en tenim.
Quin és el teu dia a dia?
Dedicació absoluta a l’esport. Tot el que fas gira al voltant d’això. Despertar-te, fer una primera sessió d’entrenament, menjar, descansar, una segona sessió, tornar a menjar i descansar, i després una tercera sessió. Pots començar el dia nedant, després 2 o 3 d’hores de bicicleta al migdia, i acabar el dia amb la carrera a peu.
El millor moment de la teva carrera esportiva?
Les dues experiències olímpiques (Londres i Rio) són sens dubte inoblidables, però si he d’escollir-ne només un, segurament va ésser aconseguir el segon campionat del món a Rotterdam rodejat de la meva família, així com també la Carol [en referència a la seva parella, la triatleta banyolina Carolina Routier] i els seus pares.
Fes un breu resum del teu palmarès esportiu.
He participat en dos jocs olímpics, a Londres vaig acabar 19è i a Rio 8è. I he aconseguit estar al podi del campionat del món durant els 5 darrers anys: primer els dos darrers anys, segon els dos anteriors i tercer fa ja cinc temporades.
Esborraries alguna cosa de la teva carrera esportiva?
Sóc conscient que en algunes proves no he rendit com volia, però n'he après en totes elles. En definitiva no, no n'esborraria cap.
Tothom pot practicar el triatló o necessiten algunes condicions especials?
No fa falta ser cap super-heroi. Simplement s'han tenir ganes de fer un esport que evidentment requereix d'una certa preparació, ja que ajuntes 3 disciplines esportives i necessites moltes hores per poder millorar. Però tenim la sort que hi ha moltes proves de triatló a l’any on poder competir i millorar, i a més amb un entorn per entrenar com el que tenim,...
Ets professional d'aquest esport, o et dediques a altra cosa?
Sóc graduat en ADE (Administració i Direcció d'Empreses), i en l’actualitat estic cursant un màster en Finances. De tes maneres, durant els darrers 5 o 6 anys l’esport ha estat la meva primera prioritat.
Quin consell donaries als que comencen de nou?
Que gaudeixin del dia a dia, el triatló és un esport que enganxa a tothom qui el prova i amb el què segur gaudiran de gran experiències.

MARIO MOLA... SENSE EMBUTS
Ídol esportiu. Rafa Nadal.
I a la vida? Com a referents, els meus pares.
On t'agradaria viure. A un mallorquí es difícil treure’l de Mallorca, però he de reconèixer que Banyoles m’agrada molt.
Alguna mania. No.
Un escriptor. Haruki Murakami.
Un llibre. De que hablo cuando hablo de correr.
Una pel·lícula. Forrest Gump.
Un/una artista. Tom Hanks.
Un/una cantant. Ed Sheeran.
Un científic. Albert Einstein.
Principal virtut. Optimista.
Principal defecte. Desordenat.
Tens algun hobby. El món de les finances.
Practiques algun altre esport. He fet tenis i m’agradaria retornar-hi, a dia d’avui jugo a tenis de taula de tant en tant.

Bookmark and Share