Artículos - Entrevistas

QUATRE PARAULES AMB: LAIA PÈLACHS, MEDALLA DE PLATA A LA COPA DEL MÓN DE PIRAGÜISME

QUATRE PARAULES AMB: LAIA PÈLACHS, MEDALLA DE PLATA A LA COPA DEL MÓN DE PIRAGÜISME

Club Natació Banyoles. Revista d'informació al soci
núm.60, juliol 2017, pp.20-21.

Nascuda a Banyoles l'any 1998, i afincada al CAR de Sevilla des del mes d'octubre de 2016, el passat mes de juny aconseguia la medalla de plata en K1 en la en la Copa del Món celebrada a Belgrad, sobre una distància de 5.000 metres, el que representava la seva primera medalla internacional en categoria sènior.A quina edat vas tenir el teu primer contacte amb el piragüisme?
Des dels 7 anys.
Com vas descobrir aquest esport? Al casal d'estiu del Club.
Com te n'adones que aquest pot ser el teu esport? De fet em va agradar aquest esport perquè em va agradar la primera monitora que vaig tenir. Jo era petita i ella era com un referent. I més tard, a finals de primària ja vaig començar a obtenir alguns resultats i això em va animar a seguir.
I abans havies fet algun altre esport? Ballet i natació.
Esportivament, creus que la teva evolució ha estat ràpida? Ha estat ràpida en alguns moments. Al començament va ser progressiva, a poc a poc anar pujant de categoria, però de cop vaig fer un canvi molt brusc, quan era infantil, passant de ser una més a començar a quedar en posicions capdavanteres.
La duresa d'algunes proves, on incideixen més: en el cos o en el cap? En el cos sempre, però si no tens el cap ben preparat,... La veritat és que és molt dur aguantar mentalment, per molt ben preparat que tinguis el cos.
Com ha de ser l'entrenament d'un piragüista, per aconseguir un bon equilibri tant físic com mental? Ha de combinar entrenaments que exigeixin duresa física evidentment, però també entrenaments en els quals s’entreni la capacitat de sofriment, la duresa mental.
Quin és el teu dia dia? Al matí, a les vuit entrenem a l'aigua fins les deu, després al gimnàs fins les onze quarts de dotze. A la tarda tornem a l'aigua a partir de les tres o quatre, a l'hivern, o de les set a l'estiu i per acabar aeròbic. Fem això dilluns, dimecres i divendres. Els altres dies entrenem només al matí.
El millor moment de la teva carrera esportiva? La veritat és que és ara. He tingut anys més bons uns que altres, i tot i que no és el millor any pel que fa medalles, no m'esperava que el meu primer any com a sènior aconseguís una medalla com la que he aconseguit.
Com es viu un moment com aquest, quan saps que has quedat sots-campiona del món? Al principi no t'ho creus. Jo anava amb unes expectatives més baixes, per això que d'entrada no et quadra res, i és després quan ho assimiles.
Fes un breu resum del teu palmarès esportiu Com aleví vaig quedar arribar a quedar tercera de Catalunya, desprès com a infantil de segon ja vaig quedar campiona d'Espanya i des de llavors pràcticament fins l'any passat ho estat sempre. A nivell internacional, com a cadet de segon vaig anar a un Europeu en K4, però més que tot com a experiència ja que vàrem quedar dotzenes. L'any següent cinquenes al mundial, en K4. L'any passat de nou cinquenes i a més sisena en K1. I aquest any a nivell absolut en K1 quarta en el de fons, segona sub-23 i primera sub-20 i campiona d'Espanya en K1 i K2, aquesta darrera amb l'Aurora, ...
Però també hi hauran hagut moments dolents Sobretot fa uns anys, vaig passar unes temporades que sempre tenia tendinitis durant la pretemporada. Era causa de falta d’estiraments, hores de fisioteràpia, etc. Ara ja no faig aquests errors tant simples però tant importants i ja pràcticament no m’he lesionat des de llavors.
Esborraries alguna cosa de la teva carrera esportiva? No.
Tothom pot practicar el piragüisme o es necessiten algunes condicions especials? Per practicar, pot fer-ho tothom, però si et vols dedicar a un nivell més alt, necessites tenir molt de sacrifici i constància. I si bé depens sempre de tu mateix, has de tenir present que no deixa de ser un esport en equip i et deus als teus companys.
Quin són els teus principals objectius de cares a aquesta temporada? Aquesta temporada em queda ara a finals de juliol el mundial sub-23 a Romania, on faig K2 i K4. I si en K2 aconseguim classificar-nos pel mundial absolut seria per nosaltres una gran experiència i un gran repte per afrontar.
Però a banda d'esportista, també estudies. T'ho pots compaginar? En el meu cas, jo estic becada per la federació espanyola de piragüisme i em dec a ella. O sigui que la meva prioritat és entrenar. Són bàsicament les tardes que no entreno el que dedico a estudiar o a fer altres coses.
Quina carrera estudies? Vaig començar a estudiar farmàcia però era dedicació al cent per cent i no m'ho podia combinar així que a les dues setmanes em vaig matricular al grau de química a la UNED, a distància. Tot i així, amb cares a aquest nou curs, m'he matriculat a Nutrició Humana i Dietètica, presencial, a la universitat Pablo de Olavide a Sevilla.
Quin consell donaries als que comencen de nou? Que no defalleixin, ja que hi ha moments bons i dolents, i si bé hi ha moments molt negres, són moments puntuals, i un cop superats, ja està. És un esport on pots arribar a conèixer i viatjar molt.

LAIA PÈLACHS... SENSE EMBUTS
Quina embarcació Fins ara el K1, però aquest any he trobat una dedicació especial al barco d'equip, m'agrada més el k2 i k4.
Ídol esportiu Lisa Carrington.
I a la vida? Emma Watson.
On t'agradaria viure Als països nòrdics.
Alguna mania No.
Un escriptor Dan Brown.
Un llibre Codigo Da Vinci.
Una pel·lícula Snowden.
Un/una artista Tom Hanks.
Una cançó I was here – Beyoncé.
Un/una cantant Beyoncé.
Un científic Marie Curie.
Principal virtut La constància.
Principal defecte La tossuderia.
Tens algun hobby Escoltar música.
Practiques algun altre esport M'agraden tots. Natació, atletisme, ciclisme,..

Bookmark and Share