Artículos - Historia local

LA NATURA ALS CARRERS DE BANYOLES

LA NATURA ALS CARRERS DE BANYOLES

Revista de Banyoles
núm. 898, agost 2008, p.42

A banda del carrers amb referències astronòmiques, dels que ja en vaig parlar en un altra article, i dels que tenen a veure amb accidents geogràfics, vuit son els carrers de Banyoles que tenen certa relació amb les Ciències de la Natura: el carrers del Conill, del Bosc, de la Vinya, del Pla de les Vinyes i de l'Escarola; i els passatges del Pi, del Romaní i del Clavell; i tret del primer, tots el altres son de la segona meitat del passat segle.

Al mig de Banyoles, entre el carrer del Canat i la Rambla, trobem el primer d'ells, el carrer del Conill que ja surt citat amb aquest nom l'any 1931, tot i que l'any 1847 ja se'l coneixia amb el nom de la Rambla Fora, en contraposició a l'actual carrer de la Rambla, i segurament caldria fer correspondre aquest carrer amb el que l'any 1875 se'l coneix com a carrer de Ganbis.

A l'actual barri de Can Puig, en podem situar tres més. Un d'ells es el carrer del Bosc, un carrer que des de la carretera de Vilavenut, en direcció nord, mena al bosc de Can Puig de la Bellacasa, un lloc on tradicionalment si venien celebrant diversos tipus de festes socials. El seu nom va estar aprovat primer en el ple municipals del dia 17 de novembre de 1975 i més tard en una comissió de govern del març de 1988. A banda i banda d'aquest carrer, trobem els altres dos carrers: a la dreta, en un lloc on antigament hi havia forces vinyes, trobem el carrer de la Vinya i a l'esquerra, en direcció al Pavelló Esportiu, el carrer de l'Escarola, en un lloc on hi havia diversos horts que conreaven aquest vegetal. A l'igual que el carrer del Bosc, el nom d'aquest dos carrers va estar aprovat en el mateix ple municipal.

Si a la antiga urbanització de Can Puig hem situat tres carrers, en un altra barri de Banyoles, concretament al de Sant Pere, o com es deia en aquella època de les Cases Barates o Grup de Santa Maria dels Turers, trobem els altres tres. Si baixem pel carrer Mossèn Baldiri Reixach, desprès de travessar la Plaça de Sant Pere, trobarem en primer lloc el carrer del Pare Butinyà i tot just desprès, primer el passatge del Pi i desprès el passatge del Romaní. I si aquest darrer el seguim en direcció nord, veurem que va a morir al passatge del Clavell. Son tres carrers, o millor dit tres passatges, que es remunten tots ells a mitjans dels anys cinquanta del passat segle, època en que es va urbanitzar la zona.

I per últim, a l'altra banda de la ciutat, a l'urbanització del Puig de la Font Pudosa, tot just on s'ajunta el Passeig Dalmau amb el Passeig de la Puda trobem el darrer dels carrers relacionats amb la natura, el carrer Pla de les Vinyes, que a l'igual que el carrer de Can Puig, fa referència a un lloc on abans hi havia vinyes. L'actual nom va ser aprovat en la comissió de govern del dia 19 de febrer de 1987.

Bookmark and Share