Artículos - Arte

EL FONS PICTÒRIC DEL CLUB NATACIÓ BANYOLES (II)

EL FONS PICTÒRIC DEL CLUB NATACIÓ BANYOLES (II)

CNB Revista d'informació al soci
núm.62, abril 2018, p.8

En el número 35 d'aquesta mateixa revista, corresponent al mes de desembre de l'any 2008, i amb la idea que quedés constància del fons pictòric que hi havia en aquells moments al Club, vaig publicar un article que duia aquest mateix nom. Un fons pictòric que s'iniciava l'any 1991 amb una pintura feta per un antic waterpolista, en Narcís Bramon, i que va servir per il·lustrar el cartell de la Travessia d'aquell any. A aquesta iniciativa li varen anar seguint, des de llavors, i any rere any, tot un seguit d'artistes que acaben amb la pintura que va fer en Joan Masgrau i Boschmonar, l'any 2008, i que va servir per fer el cartell de la 65a Travessia de l'Estany.
Des de llavors han passat 9 anys i 9 travessies, i han estat 9 també els artistes que han seguit col·laborant amb aquesta prova que enguany celebrarà el seu 75è aniversari.
I per això crec que no està de més fer un nou article, que serveixi per actualitzar aquell primer llistat.

Comencem l'any 2009, amb una pintura feta pel banyolí Quito Pau, en la qual ens representa un nedador amb els braços oberts, demostrant la seva alegria davant la victòria, mentre que darrera seu es veu tot una rècula de nedadors, que emplenen bona part de la superfície de l'estany.
L'any següent serà l'olotí Quim Domene, que en aquest cas amb una tècnica diferent als anteriors, tota vegada que fa servir la del collage per plasmar la imatge d'un nedador a punt de saltar a l'aigua, mentre que de fons es veu una imatge de l'estany i l'estanyol.
El 2011 l'olotina Rosa Serra, la segona dona en il·lustrar un cartell de la Travessia, ens ofereix una imatge estilitzada de tres figures femenines en el moment de llançar-se a l'aigua. A la Rosa li seguirà un altre olotí, en Xavier Carbonell, amb una imatge boirosa d'un sol reflectint-se al cim de les aigües l'estany.
Pel cartell de la 70a Travessia, es va escollir la paleta de l'empordanès Josep Ministral, en una acolorida imatge que combina els blaus, verds, grocs i vermells per representar els nedadors i l'estany. El 2014 li va correspondre a Lluís Roura, un fill de la Vall de Campmajor i ex-alumne de l'escola d'arts i oficis de Banyoles, que va plasmar en la tela una visió aèria de l'estany i dels camps que l'envolten.
L'any següent de nou una dona, l'osonenca Dolors Rusiñol, va donar la seva visió personal de la Travessia, amb una pintura feta sobre paper imprès i on veiem elements com l'estany, la pesquera Marimon i en primer terme una solitària nedadora a punt de llençar-se a l'aigua.
El 2016, el dissenyador local, Andreu Carulla va apostar per una tècnica diferent i va decidir portar el pòster al seu terreny i convertir-lo en un objecte, en aquest cas, la bossa de plàstic, on hi ha representat l’inici –una pesquera– i l’arribada –la palanca– amb l’aigua al mig que són els 2.115 metres que separen un costat de l’altre.
Per fi, el 2017, el darrer artista que ha plasmat la seva visió particular de la Travessia, va ser el fotògraf banyolí Joan Comalat, que partint d'una fotografia i mitjançant tècniques digitals ens trasllada al moment de la sortida.
L'any 2018, coincidint amb el 75è aniversari de la Travessia de l'Estany de Banyoles el testimoni l'ha recollit de nou un banyolí, en Francesc Daranas, que serà l'encarregat de donar la seva visió particular d'aquesta prova esportiva.

Bookmark and Share