Artículos - Biografias

EL TELEGRAFISTA BALLESTEROS, FUNDADOR DEL C.F. BANYOLES

EL TELEGRAFISTA BALLESTEROS, FUNDADOR DEL C.F. BANYOLES

Els Colors del Pla de l'Estany
núm.210, juny 2017, p.64.

Nascut a Almendralejo (Badajoz) l'any 1855, a l'edat de 12 anys va entrar a estudiar per a capellà al Seminari, però pocs anys desprès el 1872, amb l'esclat de la tercera carlinada, deixà el seminari per prendre part en la contesa.

Amb l'arribada de la pau, l'any 1876 l'Estat convocà unes oposicions per a oficial del «Cuerpo de Telegrafos», a les que oposita i guanya. Destinat a diversos poblacions, finalment fa cap a Irún, on coneixerà Juana de Bengoechea Mendiburu, amb qui es casarà i amb qui tindrà un fill al que posaran per nom Jesús. Però una delicada salut de la Juana la portaran a la tomba quan el fill tenia poc més d'un any, un fet que va sumir en Francisco en una etapa que el va dur a plantejar-se d'entrar de nou al seminari. Però finalment, el fet de tenir un fill, i pensar en que el tenia que educar, fou suficient per treure'l de aquella mena de depressió i es decidís a buscar una nova parella, i la troba en una jove nascuda a Zamora l'any 1860, que exercia de mestre a la vegada que treballava de llevadora i estudiava infermeria, anomenada Angela Sánchez Ramos.

Passats els anys, el fill també ingressà en el cos de telègrafs a la vegada que es casava amb una jove barcelonina i com el seu pare era destinat d'un lloc a l'altre. Arribà un moment en que en Francisco estava destinat a Roses, mentre que en Jesús ho estava a Sevilla, però un nou trasllat, aquest cop a Tossa de Mar, va fer que pare i fill estiguessin per primer cop propers entre sí. Va ser en aquest moment que decidiren restar a Catalunya, acceptant tant sols destins dins d'aquesta comunitat, ja que fins llavors es dedicaven a fer suplències, les quals els hi reportaven uns ingressos més elevats que els destins perllongats.

Fou d'aquesta manera que entre 1905 i 1906 un nou destí, aquest cop dins de Catalunya, el portarà a Banyoles, mentre que el seu fill era destinat a Girona.

Integrat de ple en el seu nou destí, el 1907 va formar part del «Grup de Cultura de l'Ateneo Bañolense", essent-ne el 1910 el redactor en cap de la seva revista, El Amigo del Pueblo. També fou el promotor a Banyoles de l'escoltisme, i en uns anys en que als Catòlics hi havia el Batalló Infantil, Ballesteros amb nois del Sport Bar va fundar «Els Exploradors». El que va ser l'arquitecte municipal, en Paco Figueras, recordava que amb ell havia après el llenguatge morse, que era el llenguatge emprat precisament pels telegrafistes.

Mentre, la seva dona a banda de participar en les tasques culturals del seu marit, també escrivia diversos articles a la revista Juventud, on signava amb el pseudònim de «La Dama Blanca».

L'any 1913, per les festes d'agost, i de de la mà de la «Sociedad del Fomento de Cultura y Sport», Ballesteros va fundar el Club de Futbol Banyoles, amb un partit disputat aquell dia contra els treballadors, molts d'ells anglesos, de la fabrica Armstrong de Palamós, en el «Camp de les Les Estunes».

En Ballesteros va estar-s'hi a Banyoles fins l'any 1916 segons un informe de l'11 de març de l'Ajuntament de Banyoles, que deia que s'adheria a la manifestació de simpatia i sentiment per el trasllat, a instància pròpia, del cap de telègrafs Francisco Ballesteros. Trasllat que el va dur a la seva ciutat natal on es va jubilar i on va morir l'any 1935.

Cal esmentar que el seu fill, que arribà a cap de telegrafs de Girona, per la seva banda va ser el fundador el 29 de juny de 1992 del Futbol Club Girona, a Vista Alegre.

Bookmark and Share