Artículos - Biografias

FRANCESC D’ASSÍS DALMAU I VERGÉS, FUNDADOR DEL «COLEGIO SAN LUIS»

FRANCESC D’ASSÍS DALMAU I VERGÉS, FUNDADOR DEL «COLEGIO SAN LUIS»

Els Colors del Pla de l'Estany
núm.165, setembre 2013, p.37

Va néixer el 21 de març de 1840 al carrer de Sant Martirià, número 12 de Banyoles, en el si d'una arrelada família de fabricants banyolins de cotó, llana, llí i cànem: els Dalmau, de reconeguda ideologia liberal. Fill de Francesc d'Assís Dalmau, àlies Gras, i Rosa Vergés, va tenir diversos germans, entre ells en Joan, que van destacar durant el Sexenni Democràtic (1868-1874) pel seu republicanisme.

Casat amb Llúcia Corominas Rius, amb qui va viure molts anys al carrer d'Àlvarez de Castro, número 8, se'l pot considerar com una persona il·lustrada —era Doctor en Ciències— que va fer al llarg de la seva vida de fabricant, propietari i professor, arribant a exercir d'alcalde de la vila de Banyoles de 1887 a 1891, i regidor de la mateixa, de 1891 a 1895. Durant aquesta etapa tingué diversos enfrontaments amb grups carlins que l'acusaven d'actuar sempre amb partidisme: l'agost de 1887, quan va aturar una baralla a la plaça Major en un dia de sardanes, ja el varen acusar d'actuar a favor dels lliberals. I el mes d'agost de l'any següent en uns incidents que es varen produir en el decurs d'un bateig a l'església, el varen acusar de que només s'havia amonestat al causant dels incidents i no se l'havia detingut, cosa que —segons deien—no hagués passat en altres temps, i amb altres governants.

Però tot i ésser un liberal convençut, va participar de ple en la vida parroquial de la ciutat: el 1894 formava part de la Junta d'obra parroquial per anar a Tarragona al Quart Congrés Catòlic Nacional; el 1895 va ser vicepresident de la Junta Protectora de l'Asil i el 1897 era obrer major de Santa Maria dels Turers. Tambè va ser membre de l'Asociación Literaria de Gerona.

El 1881, va fundar el «Colegio de San Luís», una escola que arribarà a ser un centre de referència a la província, situat en un carreró del carrer dels Valls, on va exercir de director i professor, duent a terme una encomiable tasca pedagògica. En aquesta escola que va tenir un paper destacat en l’ensenyament banyolí d'aquella època, ja que s’impartien cursos per a nois de primer ensenyament —pàrvuls, superior i nocturn—, de segona ensenyança i classes de càlcul mercantil i tenidoria de llibres, així com de francès, i a partir de l'1 de febrer de 1887 es va obrir l'aula de dibuix, on s'impartia «[...] clase de dibujo lineal y de adorno», un fet lloat per la ciutadania, que El Bañolense deixà immortalitzat amb el text següent «[...] esperemos que este sea el primer paso para el planteamiento de una escuela de artes y oficios», i de la que serà nomenat professor el pintor banyolí Manuel Pigem i Ras. Altres professors d'aquesta escola foren Lluís Domènech, Joan Huguet, Rafael Ibero i mossèn Josep Simon Jubany. El 1889 el col·legi de "San Luis de Gonzaga" va ser agregat a l'Institut Provincial.

Va morir a Banyoles l'any 1899 i ja feia alguns anys que el seu col·legi havia deixat d'existir, possiblement podria ser que l'any 1894 aquesta escola ja estigues tancada, ja que en aquesta data l’Encarnació Riera, té una escola de dibuix i pintura al carrer de Sant Martirià número 6.

Bookmark and Share