Artículos - Costumbres y tradiciones

EL PERFUM BANYOLÍ: UNA MIRADA A LA BANYOLES DE FINALS DEL VUIT-CENS.

EL <i>PERFUM</i> BANYOLÍ: UNA MIRADA A LA BANYOLES DE FINALS DEL VUIT-CENS.

El Pla de l'Estany. Revista del Consell Comarcal
núm.81, març 2016, pp.18-20

Fa poc va caure a les meves mans un full del diari El Pueblo, de data 22 d'agost de 1896, i la veritat es que a mesura que anava llegint un dels articles que sota el nom de "Revista Municipal", firmava un tal «P», la meva ment em transportava a un llibre que havia llegit fa anys: El Perfum. Un llibre del que recordo que mentre anava passant pàgines, m'anava imaginant un Paris fosc, ple d'olors, en molts del casos males olors, on a nivell salubritat, tot o quasi tot estava permès. Allò passava fa tres segles, a la França de començaments del segle XVIII. Però el que no m'esperava es que moltes d'aquelles escenes, a Banyoles, la capital del Pla de l'Estany, es repetissin un segle i mig més tard.

La descripció que l'articulista ens fa de Banyoles, no té res d'envejar de la que fa l'escriptor alemany Patrick Süskind en el seu llibre. Ens parla d'una Banyoles en la que «en cuanto caen cuatro gotas las calles son intransitables por los charcos y especialmente por la abundancia de barro, debido a las basuras en lugar de piedra, que muchas veces estienden para afirmar el piso» i en la que no tant sols el carrers estan en mal estat sinó que si es volia fer un passeig per l'estany al que qualifica de «pintoresco y hermoso sitio, orgullo, riqueza y maravilla de Bañolas» ens podíem trobar «no yerbas altas, sino espinas de metro, carros de escombros y piedras grandes que le impiden recorrer lo que serian paseos, aparte de lo mal afirmado del terreno y de un formidable pantano cerca del conocido «Cap de bou» capaz de infestar una población». Una crítica que fa extensiva a la resta de passejos de la població, però en especial a un d'ells: «los demás paseos sino peores dan vergüenza verlos, y el que indigna mas que lo dejen abandonado, es el de la fuente sulfurosa».

Pel que fa a un altre dels orgulls banyolins, els recs, diu que «la acequia mayor muy bien podría llamarse de la basura, y se titularía en propiedad. Los días de riego el hedor pestilente que se desprende de aquel montón de inmundicias no tiene calificativo, aquellos vecinos están vivos de milagro» i encara no acaba aquí doncs «las letrinas se sacan antes de las 10 de la noche y hasta hemos visto como las echaban en la acequia mayor».

De la població no es que els tingui tampoc en un bon concepte. Els primers en rebre son la mainada «las criaturas molestando a diestro y siniestro y entre ellas algunos grandullones que se permiten ciertas libertades con los transeúntes, especialmente con los forasteros, sin que haya quien les diga alto el fuego», li segueixen els gitanos que «ejercen de su oficio al por mayor en la plaza de la Rodas» sense que ningú els hi digui res i acaba amb el veïnatge en general el qual pel que sembla fa el que li bé en gana, sense seguir cap norma «los estiércoles se sacan a todas horas del día colocándolos en la calle; los carros y caballerías sueltas, corriendo a sus anchas y deteniéndose en cualquier parte», arribant a l'extrem de que «los tocinos en última temporada eran sacrificados por las calles y plazas y hasta se llegó a utilizar para lecho de la víctima un banco de piedra público».

I amb l'arribada de la nit, la cosa empitjora «los dias que por casualidad encienden los faroles, se necesita muy buena vista para saberlo, de no tenerla se queda uno a oscuras igualmente, no sabemos si es debido a la escasez de petroleo, la mecha vieja, el tubo sucio, la luz baja, los cristales del farol podridos o todo junto a la vez, cuyas causas no son otras» i amb la foscor, tindria que arribar el silenci, però segons diu tampoc es aixi, ja que aleshores fan acte de presència els gosos que «cantan todas las noches desde las 11 de la noche los de los pobres y desde las 12 arriba los de los ricos y nunca lo hacen a solo sino a coro general, y se acuestan cuando lo tienen por conveniente», uns animals que segons diu «merecen capítulo aparte, toda vez que son considerados con más atención y respeto que los dignos y honrados propietarios de los mismos. Aquellos gozan de todas las libertades que pueda apetecer al mas exigente mortal: se reunen a todas horas sin previo permiso ni reglamento, tienen sus coloquios de amor, escogen el sitio que mas se acomode a su temperatura».

I encara li queden forces per repassar el que és una de les celebracions de la nostre cultura popular: la sardana i els seus organitzadors, de la que diu que «el dia que se bailan sardanas por la noche a pesar de que la Autoridad representada por los alguaciles cobra 6 realitos, suponemos que serán para conservar el orden, deja mucho que desear, en tanto es así, que muchas veces que los señores forasteros les han pagado han tenido que suspenderlas y otras sostener acaloradas disputas con algunos Africanos, ya que otro nombre no merecen, que se colocan frente las mesas de casa Margarit».

Serien unes olors que traspassarien al nou segle, tal i com va deixar escrit el que fora director del Balneari de la Puda, el doctor Josep Maria Mascaró en la seva Topografia Médica de Banyoles, editada l'any 1914. Imagineu les olors que deurien desprendre els recs de Banyoles quan diu: «las acequias procedentes del lago, además de servir tambien para lavaderos, se utilizan para cloacas en ciertas calles [...] algunas de cuyas casas [es refereix a la plaça Major] no tienen otro escurridero de las aguas sucias y de las letrinas que el rec Major» i això que l'any 1903 unas Ordenanzas Municipales de la Villa de Bañolas, entre moltes altres disposicions dedicava tres articles a aquest problema. L’article 42 deia que «todos los edificios tendran las letrinas debidamente cerradas, con facilidad de extracción de las sustancias fecales», el 94 que «queda prohibido el que vayan a parar a las acequias las letrinas de los escusados [...]» i el 114 que «queda asismismo prohibido extraer letrinas exceptuando desde media noche hasta la salida del sol, y las portaderas y aparatos que sirvan para la conducción de materias fecales, deberán estar bien tapadaos al objecto de que no despidan malos olores ni vicien el aire».

I dic que aquestes olor varen traspassar el segle, doncs l'any 1918 encara queda constància de la queixa del republicà federal, Jaume Dilmer, fent-se ressò de «la queja producida por los vecinos de la calle de Guemol referente al hedor insoportable que despide el retrete público instalado en el extremo de la mencionada calle», per la qual cosa s'acorda «sea convenientemente limpiado y desinfectado».

Al final sembla ser que a poc poc les olors anaren desapareixent, tot i que, com tot, sempre han de quedar algunes reminiscències, com la que el Banyolí del 10 d'octubre de 1931 deixaba escrita en les seves pàgines: «Darrera el Banco Urquijo hi ha un recó convertit en urinari públic. Semblant porqueria en un lloc tan cèntric, a més de molestar als veïns amb la mala olor,...». S'està referint al carrer del Born,... però ja se sap, ja que encara avui en dia, en ple segle XXI, carrers estrets i poc il·luminats, per la nit serveixen per quelcom més que per transitar.

Bookmark and Share