Artículos - Deportes

COM VA COMENÇAR ... EL SALVAMENT I SOCORRISME

COM VA COMENÇAR ... EL SALVAMENT I SOCORRISME

Els Colors del Pla de l'Estany
núm.261, setembre 2021, p.62.

Aquesta modalitat esportiva va arribar a Banyoles a mitjans dels anys seixanta del passat segle XX, de la mà del que n'era l'entrenador de natació i waterpolo del Club Natació Banyoles, l'holandès Albert Stofberg, el mateix que havia posat en marxa l'any 1967 un equip de piragüisme amb nedadores de l’etapa de l'entrenadora holandesa Bep Van As-Kermeester, més coneguda com la «Madame».

Stofberg, va crear un equip de Salvament i Socorrisme que va formar part de l'equip provincial, format per un reduït nombre de nedadors i nedadores de diferents clubs que viatjà arreu de l’Estat i fins i tot a l’estranger. Era una activitat mes relaxada que la natació, que donava la possibilitat de visitar els llocs on s’anava a competir, i entre les proves que havien de fer els practicants, hi havia les d’arrossegar un maniquí amb un vestit un pèl incòmode, llançar un salvavides i superar una sèrie d’obstacles dins de l’aigua. En aquest equip provincial sobresortia una holandesa de gran nivell, Tini Sebillen -que es proclamà campiona del món- i entre els representants banyolins més destacats hi havia Carme Boschdemont, Anna Domènech, Rosa Figueras, Carme Bramon, Mariona Corominas, Quimeta Sarquella, Xavi Bramon, Jordi Planella, Jordi Banal, Josep Lloveras i Josep Tubert.

A més, l’interès de la Federació Catalana, a través del Conde de Lacambra, per promoure aquest esport va fer que els esportistes disposessin de grans facilitats: desplaçaments amb avió, xandalls i hotels de bon nivell.

Però tal i com va passar amb la secció de piragüisme, la seva vida va estar lligada a la presència de l'entrenador de natació al Club, desapareixent a finals dels anys seixanta. Tot i amb això, l'any 1970 l'estany encara va acollir els «VIII Campeonatos Nacionales» en els que varen participar més d'una cinquantena d'esportistes, entre ambdós sexes, provinents de tot l'estat espanyol, però no hi havia cap representant banyolí.

Desprès de quasi bé tres dècades desaparegut dins dels esports practicats al Club, el 1997 Gemma Carnero, que des del 1991 s'havia convertit en l'entrenadora de l'equip de natació del Club, va tornar a posar en marxa la secció de salvament i socorrisme i en menys de dos anys situà el Club entre els millors de l’Estat espanyol gràcies als resultats obtinguts per les seves representants femenines. Fou gràcies a elles que aquell 1999, en el Campionat d'Europa celebrat a Tenerife, l'equip espanyol va aconseguir el subcampionat europeu.

Bookmark and Share