Artículos - Salidas y viajes

REDESCOBRINT LA COMARCA: SANT MIQUEL DE CAMPMAJOR

REDESCOBRINT LA COMARCA: SANT MIQUEL DE CAMPMAJOR

L'Agenda
núm.73, agost 2018, pp.54-55.

Estanyols Negre i Estanyol de la Coromina
UTM (ETR S89): 473584, 4662832 – 473715, 4663070
És un grup de tres estanys, d’aigües molt negres, degut a que el terreny es torbós i carbonós. No tenen cap tipus de surgència i les seves aigües son permanents. El més gran d'ells, i possiblement el més antic dels estanys de la vall, té una forma circular, amb un diàmetre de 26m i una fondària de 6m. A tocar seu es troba un segons estany, format fa una quarantena d'anys, i més enllà un tercer. De forma circular i situat a uns 12m del primer, en direcció oest, té uns 18m de diàmetre i poca profunditat.
Seguint la riera Marçol i a uns 200 metres d'aquest conjunt, es troba l'estany de la Coromina, el més gran de tots els estanyols de Sant Miquel. De forma circular, té 65m de diàmetre de làmina d’aigua i una profunditat mitjana de 5 m, que pot oscil·lar fins a un màxim de 8m.

Castell i molí de Roca
UTM (ETR S89): 473622, 4667884
Documentada el 1294 el que originàriament deuria de ser una casa forta, actualment està format per tres cossos, el més antic dels quals, el de ponent, correspondria a la torre inicial, sense cap obertura a la part baixa, tal com es propi d'una torre de defensa. Del cos central, que correspondria als segles XIII o XIV, destaca a la façana una porta d'entrada amb arc de mig punt amb dovelles i una finestra geminada a la primera planta. El tercer cos, es d'època més recent.
Prop seu, en èpoques de pluja s'hi pot veure un atractiu salt d'aigua i el molí fariner de Roca, que aprofitava l'aigua del riu Ser per moldre el gra, aigua que recollia en una resclosa, construïda amb estaques de fusta inserides a la roca de la llera del riu amb forats que encara es poden veure i que han donat lloc a la llegenda de les «petjades del diable».

La Roca dels Capellans
UTM (ETR S89): 473078. 4659832
Sota la muntanya del Golany, desprès d'una forta pujada seguint un camí ampla i obac, arribarem a una gran roca, que per la part del darrera amaga l'entrada a una mena de cova, que es coneixia amb el nom de la Roca de la Bauma, en la que durant la passada Guerra Civil, s'hi varen arribar a amagar una vintena de persones, entre elles 11 capellans.

Bookmark and Share