Artículos - Salidas y viajes

VISITA A L'OBSERVATORI DEL TEIDE

VISITA A L

El butlletí d'Astrobanyoles
núm.2 octubre 2011

El darrer cap de setmana del mes d'abril, socis d'Astrobanyoles i de l'Agrupació Astronòmica de Girona ens vàrem desplaçar fins a la illa de Tenerife per a dur a terme una observació a l'anomenat "Observatorio Astronómico del Teide" i, de passada, fer una visita turística-gastronòmica a l'illa.

El divendres 29, dia de l'arribada, camí del Puerto de la Cruz, ja vàrem poder gaudir de la exòtica vegetació que conforma l'anomenada vall de l'Orotava, així com de la gastronomia típica canària: gofio, papas arrugadas, mojo picon, conejo salmorejo, etc.

El dissabte, un recorregut pel nord de l'illa, i que ens va dur per Icod de los Vinos, Garachico i Buenavista, ens va permetre acostar-nos a l'arquitectura tinerfenya de l'època colonial, amb els seus edificis blancs i les seves balconades de fusta, i al seu agrest paisatge, esculpit al llarg dels anys per la lava dels diferents volcans que conformen aquesta illa. Des d'aquesta darrera població, i seguint per la serpentejant carretera que duu a Masca - i que dona a entreveure la majestuositat de los Acantilados de los Gigantes -, i desprès de tornar a degustar la gastronomia illenca, la carretera s'endinsava al Parc Nacional del Teide.

A partir d'aquí, la pluja, el vent i la boira foren una constant durant la resta del dia, arribant al seu punt culminant durant l'estada a l'observatori, on el termòmetre - a les set de la tarda - ja estava per sota del zero i on la pluja donava pas a la neu. Però, tot i no poder dur a terme l'objectiu principal del viatge, que era l'observació, el que si que vàrem poder fer, i com un favor excepcional, fou visitar alguns dels diferents observatoris que hi ha en aquest complex i així, entre ràfega i ràfega de vent, acompanyats del fred i la neu, que en alguns moments feia que ens dones la sensació d'estar en una expedició científica de l'àrtic, i no a Tenerife, vàrem poder visitar diversos telescopis:
- El IAC-80, un telescopi nocturn de 80 cm de diàmetre, equipat amb una muntura equatorial alemanya i que treballa dins la franja dels visibles i en el que es poden observar des de cometes fins a cúmuls i galàxies.
- El OGS, propietat de l'Agència Espacial Europea, és un telescopi de 100 cm, adreçat a la recerca de ferralla espacial i seguiment d'asteroides.
- La piràmide "Van der Raay", un laboratori solar propietat del IAC que te com a principal objectiu l'estudi de l'interior solar per mitjans de la nomenada heliosismologia.
- El Mons, un telescopi nocturn, de 50 cm., que es fa servir principalment com a eina de divulgació i que tenia que ser "el nostre" telescopi durant aquesta visita. Construït als anys setanta del passat segle es l'únic telescopi dels que hi ha en aquest complex astronòmic des del que encara es poder fer observacions, d'una manera podríem dir romàntica, mirant directament per l'ocular.
- El Carlos Sanchez, un altre telescopi nocturn, pensat per l'observació en l'espectre de l'infraroig i que compta amb un impressionant mirall primari de 152 cm i que el situen entre els més grans telescopis del mon a la vegada que dels més productius.

A banda d'aquests cinc telescopis, varem poder contemplar, per fora, els més d'una trentena d'altres telescopis que conformen aquest complex, com els telescopi robótics Bradford i el Stella, els edificis en forma de torre que alberguen els telescopis solars Themis i VTT, etc.

Per sort, el diumenge va tornar a lluir el sol i vàrem poder arrodonir la sortida amb una visita a la ciutat de La Laguna, declarada Patrimoni de la Humanitat, camí de la qual vàrem poder contemplar - per primera vegada en aquest viatge - l'imponent pic del Teide, aixecant-se pel cim de la vall de l'Orotava, això si, cobert de neu de cap a peus.

Bookmark and Share