Artículos - Deportes

COM VA COMENÇAR... L'AEROMODELISME

COM VA COMENÇAR... L

Els Colors del Pla de l'Estany
núm.262, octubre 2021, p.78.

Si bé la seu social del Club Aeromodelisme Girona Provincial - C.A.G.I.P. està ubicada a Esponellà, la seva història, en bona part, ha estat lligada a Banyoles.

Va ser a començaments dels anys setanta que l'afició als avions de radio control va començar a agafar nom. Eren avions que volaven fins on donava de sí el cable que els unia al seu comandament, d'aquí que l'espai necessari per fer les demostracions era un espai circular. Va ser així com la cerca d'un espai on poder realitzar aquests vols, va dur a un grup d'aficionats de la comarca a posar el seus ulls en el Pla de Martís. Tots ells, juntament a altres aficionats de Figueres i Girona, varen ser els pioners d'aquest esport al Pla de l'Estany, els quals, l'any 1975, i per tal de poder-se federar i obtenir la llicència corresponent, mentre no feien el seu propi club, es varen afiliar al Real Aeroclub de Girona. Havien passat dos anys des de que per les festes de Sant Martirià de l'any 1973, al Pla de Martís, organitzat pel «Real Aero Club Barcelona y Sabadell» haguessin organitzat un «festival de aeromodelismo radiocontrolado». Festival que es repetiria als anys següents, primer organitzat pel club gironí i a partir de la seva creació, dins la segona dècada dels anys setanta, pel CAGIP.

Problemes interns de l'associació, els va dur el 1978, a celebrar una Assemblea Extraordinària, on es va destituir el president, propietari del camp on fins llavors duien a terme les seves activitats, i se'n va nomenar un de nou, que com a prioritat principal va tenir la de trobar un nou camp de vol.

Així és com van començar a funcionar de nou al paratge anomenat Can Brunet, a poc més de 500 metres de l'antic emplaçament. Una instal·lació que va ser inaugurada el 29 d'octubre de 1979 coincidint amb les festes de Sant Martirià de Banyoles. Festivitat aquesta, en que varen seguir fent les seves demostracions com una activitat més dins del calendari de la Festa Major.

Va ser també aquell 1979, en que es va instaurar el «Gran Premi Sant Martirià Pla de Martís», al que hi concorrien aficionats d'arreu, fins i tot de francesos, i en el que, com a destacable, hi havia una prova anomenada Rally que consistia en governar l'aeromodel seguint-lo i controlant-lo des d'un cotxe, i en el que se sortia d'Empuriabrava i s'arribava al Pla de Martís.

Actualment disposen d'unes instal·lacions de 28.000 metres quadrats de terreny en propietat en els quals s'hi practica el vol d'avions i d’helicòpters. Compta amb una pista asfaltada de 140x12 metres pels avions, i un altre de gespa, així com un espai diferenciat pels helicòpters, zona de boxes, espai d’aparcament, una àmplia zona de pic-nic, zona d’acampada i una seu social.

Bookmark and Share