Artículos - Entrevistas

ENTREVISTA A AURORA FIGUERAS

ENTREVISTA A AURORA FIGUERAS

CNB Revista d'informació al soci
núm.62, abril 2018, pp.12-13.

Nascuda a Banyoles l'any 1990 el passat mes de gener va participar en un K-2 en la regata del Río Negro a l'Argentina, la que és considerada com la prova piragüista més llarga del món, i on va quedar campiona en categoria femenina, juntament a la seva companya de bot, la francesa Océane Brindeau, amb un temps final de 16 hores, 45 minuts i 4 segons, una hora i 25 minuts per davant de les segones classificades.


A quina edat vas tenir el teu primer contacte amb el piragüisme? Als 12 anys. Vaig començar tard. Estava fent l'escola multiesportiva i se m'acabava per edat. M'agradava molt l'esport i tenia que escollir entre rem i piragüisme, doncs els dos m'agradaven. I al final em vaig decantar pel piragüisme ja que vaig veure que «als de rem, quan estaven a l'estany els cridaven».
Com te n'adones que aquest pot ser el teu esport? M'agradaven tots els esports d'aigua. M'agradava molt la natació però m'agradava també la natura. I tant el rem com el piragüisme combinaven les dues coses.
I abans havies fet algun altre esport? Primer natació i desprès judo.
Club, Federació Catalana, Federació Espanyola. La teva evolució creus que ha estat ràpida? No. Va ser molt lenta. Fins a sènior no vaig començar a competir a nivell espanyol i internacional. Fins llavors no anava a moltes competicions per que no tenia nivell.
Que et produeix aquest canvi? A l'època del batxillerat, vaig deixar els estudis i em vaig posar a treballar. Però llavors em vaig adonar que no podia seguir sempre així. I va ser quan vaig tornar a estudiar i a entrenar amb ganes. I a partir de llavors em va sortir tot bé.
La duresa d'algunes proves, on incideixen més: en el cos o en el cap? En el cap, sense cap mena de dubte.
Com ha de ser l'entrenament d'un piragüista, per aconseguir un bon equilibri tant físic com mental? Sobretot gaudint del que estàs fent, posant-te objectius molt clars i anar gaudint del camí que et porta a aconseguir aquest objectiu. Si t'agobies a meitat d'aquest camí no arribes en lloc. Sempre has de passar-t'ho bé.
Quin és el teu dia dia? Entreno al matí. Ara estic fent el projecte final de INEF. I per les tardes treballo fent curset al Club i a un gimnàs de Melianta, on dono classes. I els caps de setmana estic a la secretaria d'aquest darrer.
Quin consideres que ha estat el millor moment de la teva carrera esportiva? Per mi els millors moments és quan tornes de competició i t'ajuntes amb els teus. I durant els entrenaments, quan veus que al teu costat que hi ha gent molta gent que ho viu i ho gaudeix com tu.
Recordo que durant un temps eres la única noia. Com ho portaves? Va ser molt difícil. Ara, per exemple, que ha vingut l' Océane, entreno molt millor. Si tens una noia al costat, pots compartir, El patiment d'un home és molt diferent del d'una dona.
Fes un breu resum del teu palmarès esportiu. Fins que no ha arribat la Laia Pèlachs a sub-23, campiona de Catalunya [és molt més bona i estic desitjant poder-la veure en les olimpíades]. L'any passat campiona en campionat d'Espanya de marató en K2 i sots-campiona en K1. Fa dos anys igual. I fa tres subcampiona en les dues modalitats. A nivell internacional l'any passat tercera d'Europa en K2 i cinquena en K1. I en el mundials novena en K2. I a més el descens del Sella, el Río Negro, el rècord Guiness de Dragon Boat fa dos anys,...
Però també hi hauran hagut moments dolents. Molts. Mantenir una motivació i un estat de sacrifici no és gent fàcil. I a més combinar-ho amb el treball i els estudis... Hi ha moments que necessites desconnectar, però segueixes.
Esborraries alguna cosa de la teva carrera esportiva? Cap. He anat més a poc a poc, però he acabat arribant.
I ara parlem del Río Negro. Com es viu un moment com aquest, quan veus que has arribat a la final d'una prova tant dura, en la que, per exemple, l'any anterior cap bot femení va aconseguir creuar la línia de meta. El sol fet d'haver arribat ja és genial. I quan et pares a pensar que hem sigut les primeres europees en guanyar aquesta prova. Desprès veus que li havíem tret més d'una hora a les segones,.. Es quan veus que ha valgut la pena.
En que consisteix aquesta prova? Son vuit dies de competició en set etapes. Tres de seguits, un de descans, i després quatre més. Cada dia et donen el full de ruta i et diuen el quilometratge. I mentre vas baixant pel riu vas trobant banderetes perquè no agafis un braç del riu que no toca. A més et van donant indicacions que a tal quilòmetre trobaràs una platja i a tal una altra i et falten tants kilòmetres per arribar. A més portes el GPS i vas calculant.
Quina durada va tenir? El que passa és que la corrent es molt ràpida. Aquí podem remar a 12 km/h i allà ens havien sortit mitjanes de fins i tot 21 km/h. I això al llarg de 60 km.
Quanta estona cada dia al bot? Entre dos hores i tres hores quaranta. Depenent del quilometratge, que cada dia era diferent.
I desprès que fèieu? Competíem a la una del migdia. Però al matí ja el teníem perdut entre desplaçar-nos del lloc on havíem dormit fins el lloc de sortida i desprès preparar la piragua per la competició. I per la tarda, un cop arribàvem, recollir els premis, berenar, recollir la piragüa i portar-la al remolc, arribaves al lloc on dormíem,... i ja era l'hora de sopar i dormir.
On dormíeu? En llocs molt variats. Un dia en una escola de cadets de policia. Un altra dia en una escola. Un altra en una casa llogada... Però moltes vegades dormíem al terra en matalassos.
Selva, desert,... com és el paisatge i quins perills hi han? Són extensions molt àmplies, a vegades desertes,... Recordo que un dia vam fer una carretera amb una recta de 300 km. on no hi vam trobar ni un sols poble, ni una benzinera. I quan en trobàvem un, eren pobles de carrers empolsegats. I mentre remàvem ens trobàvem amb cavalls, vaques,.. però animals perillosos cap.
Tothom pot practicar el piragüisme o en necessiten algunes condicions especials? Crec que tothom pot fer-ho.
Quin són els teus principals objectius de cares a aquesta temporada? Surfski i marató, i deixo de moment la pista, ja que l'any passat vaig voler fer-ho tot i vaig arribar al mundial bastant cansada. I posats a escollir em quedo amb la marató, ja que amb la pista no acabo de disfrutar del tot.
K1 o K2? De moment en K1. El K2 encara no ho sé. El problema és que la meva companya en K2, l'Eva Barrios, és la meva rival en K1, i això costa de portar. L'any passat en l'Europeu no ho vaig passar molt bé, ja que la vaig guanyar per primera vegada en K1, i això no li va sentar molt bé. Va estar un dia sense parlar-me, però al dia següent havíem de competir amb el K2,... Costa separar les coses, per això aquest any ens dediquem al K1 i desprès ja veurem.
Quin consell donaries als que comencen de nou? Que hi posin moltes ganes i que vinguin a gaudir. És un esport molt dinàmic on toquem molt la natura.

AURORA FIGUERAS... SENSE EMBUTS
Quin bot? K2.
Ídol esportiu. La Laia Pèlachs.
I a la vida? Els meus pares.
On t'agradaria viure. Banyoles, m'encanta, però tampoc em desagradaria viure a Lanzarote.
Alguna mania. Al color groc.
Un escriptor. Xavier Bosch.
Un llibre. Algú com tu.
Una pel·lícula. Cuatro bodas y un funeral.
Un/una artista. George Clooney.
Una cançó. Adam Sandler, Grow Old With You.
Un/una cantant. Antonio Orozco.
Un científic. Stephen Hawking.
Principal virtut. Molt tossuda.
Principal defecte. Ser massa perfeccionista.
Tens algun hobby. Tot allò que estigui envoltat de natura i fer manualitats.
Practiques algun altre esport. Tots els que puc: raquetes de neu, esquí, surf,...

Bookmark and Share